fredag 27 april 2018

Godaste nässlorna och så klipps vinrankor



Tack alla ni som kom och lyssnade till min föreläsning i tisdags på Hemvärnsgården!
Det blev en mycket trevlig kväll tillsammans med er och så roligt att ni hade många frågor.
Jag utlovade att lägga in mitt recept på nässelpesto och hur vindruvor beskärs här på bloggen, så här kommer det.
Jag älskar nässlor, dels för att de är så bra fjärilsmat men framförallt för att de blir så fantastiskt goda i pesto och torkade (i rumstemperatur) blir de till billigt superfood.
Passa på att plocka nässlorna nu när de är späda eller ha en plats där de ständigt klipps ned så du har tillgång till nya fina skott hela säsongen.


Deboras nässelpesto
6dl späda nässlor. något sammanpressade
1dl pumpakärnor
1dl kallpressad rapsolja
1 1/2dl finriven parmensan
2st pressade vitlöksklyftor
salt
nymalen svartpeppar
färskpressad citron
Sjud nässlorna så de blir mjuka. Pressa ur vattnet ur de svalnade nässlorna och mixa dem tillsammans med de andra ingredienserna till en grön gröt. Smaka av med salt, peppar och citron. Går att förvara några dagar i kylskåp. Häll ny olja som en skyddande hinna efter varje gång du tar ur burken så håller det sig bättre.
Smakar underbart till mat eller en bit bröd!

Frågan om hur en vindruvsplanta ska beskäras kom också upp.
Gör så här!
Bestäm dig för att spara tre till fyra fina stammar som huvudstammar. Har du tre blir det snyggt att leda upp dem i växthusets tak, i de tre längsgående vinklarna. Det finns också härdiga druvor att odla utomhus.
Huvudstammarna får växa tills de är så långa som du vill ha dem. Alla sidoskott som växer ut från huvudstammarna ska hållas korta.
Klipp in dem till två ögon på vintern just innan nyår. (Vindruvor "blöder" vid beskärning i fel temperatur/årstid.)
På sommaren börjar sidoskotten växa igen och sätter frukt. Då klipps de på följande vis:

Vänta tills druvan börjat grönska och sätta små fruktämnen.
Lämna en klase och ett blad utanför klasen, sedan klipp. Finns ingen klase så klipp sidoskottet utanför två blad.
På så här vis kommer du mana fram många klasar utmed huvudstammarna och druvorna får finfina möjligheter att bli optimalt utvecklade och goda!
På min druva som jag hade i växthus fick jag på några år med den här klippmetoden fyrtio till femtio klasar.
Det fiffiga är att på så här vis kan druvan hållas i schack eftersom de långa skottet annars gärna vill löpa amok.

Lycka till och återkom gärna med frågor!

Elin Debora

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi blir glada för en kommentar!