måndag 8 maj 2017

TRIFT MAJ

TRIFT


Jag är uppvuxen på Näset i Falkenberg, bland ljunghedar, sanddyner och trift.


Ända sen jag var liten har jag älskat denna lilla blomma som under maj månad färgar strandängarna rosa. Som barn sprang jag alltid barfota och försökte få en blomma mellan varje tå och ibland lyckades jag. 
De har prytt tinnar och torn på alla de sandslott som har byggts på stranden på Näset eller på Skrea. Jag och mina sommarkompisar brukade leka pizzeria på stranden. Då serverades det pizza ur frisbees bestående av sand, snäckor, sjögräs och trift strösslat uppe på, som topping.
Under senare år är det trift som jag har i min midsommarkrans varje år.

Det har blivit ett antal buketter av dessa små rosa bollar. En del har varit yviga och spretig. En del uppblandade med styvmorsvioler och en del som kompakta små bollar. Men hur jag än har försökt genom åren så får jag inte till den där helt perfekta rosa, härliga, helt runda bollen. Så som min mamma får till den….

Sen jag var liten har jag alltid sagt att när jag blir stor ska jag gifta mig barfota på stranden bland triften. Och så blev det, nästan.
Min man friade till mig en nyårsafton och vi bestämde att vi skulle gifta oss i augusti. Tyvärr blommar inte trift en då, bara några enstaka blommor lite här och där. Men jag kunde inte riktigt låta en blomma styra våra bröllopsplaner så det fick bli i augusti.
Men trift i brudbuketten skulle det absolut vara. En liten hård, rosa kompakt boll…en sådan som bara min mamma kan göra. Så mamma fick uppdraget att göra min brudbukett.

”Men Nina, triften blommar inte då. Hur tänkte du nu?”
”Jag vet mamma, men några finns det ju. Du hittar nog på något”.

Under hela sommaren fick hon hålla kolla var det kunde tänkas finnas trift till bröllopet. Ett ställe var ett hus som låg utmed vägen och i vägkanten växte det stora tjocka tuvor med trift. Mamma körde förbi, stannade och pratade med husägaren, förklarade läget och bad honom att inte klippa av blommorna med gräsklipparen. Nej då, det skulle mannen inte göra. Två dagar innan bröllopet kör hon förbi och ser till sin fasa hur eventuellt sonen i huset dundrar över triften med gräsklipparen. Fullständig kalabalik utbröt!!!!
Det var bara för mamma att ge sig ut på jakt efter nytt ställe. Och dagen innan bröllopet kom hon förbi med en hård, kompakt, rosa och helt ljuvlig liten trift bukett.


Så blev det bröllop, i augusti, barfota, i Olofsbo med trift i brudbuketten.


Jag plockar trift från tidig maj till sen höst, ibland ända in i november. Jag sätter gärna en liten bukett bredvid sängen. Inget påminner så mycket om strand, sand, hav, salt och sommar som doften av trift. Och varje år försöker jag bestämma mig för vilka jag tycker är finast, de lite mörkare eller de ljusa, de små eller de tjocka men nej, jag kan inte bestämma.
 Det enda jag vet är att jag älskar trift.


1 kommentar:

Vi blir glada för en kommentar!