torsdag 20 juni 2013

Midsommarfest


Hej alla Uppsticklingar!
Med den här texten vill jag önska er alla en underbar midsommar!
Elin Debora/ordförande

Midsommar firas vanligtvis med lika delar sol, regn och blåst men framförallt
med vackert lövad midsommarstång och dans där omkring till glada visor.
Många smyckar sig med en midsommarkrans i håret och flaggan vajar högt i skyn.
Lägg där till massor med jordgubbar och härligt enkel mat så har vi en given favorithögtid
vilken ofta firas mer än självaste nationaldagen.
I år finns det en hel del vilda blommor att pryda festbordet med. Läckra ymniga buketter
skapas av lupiner med sina ljuvliga pastellfärger blandade med till exempel björkkvistar
eller ormbunksblad. Små söta buketter blir det av rödklöver och renfana vackert omslutna
av den fräscha daggkåpan med vackert skålformade blad och limegröna blommor.
I samband med midsommarafton inträffar sommarsolståndet det är årets längsta dag
och kortaste natt. Sedan vänder det och blir mörkare, fast det inte är något som direkt märks
den närmsta tiden då vi får hoppas på långa ljumma sommarkvällar.
I morgon är det midsommaraftonsnatten och det är lika med sju sorters blommor
under kudden för att få drömma om sin tillkommande!























Jordgubbar

Jordgubben är en så kallad skenfrukt och de egentliga fruktern är de små prickarna
som sitter utanpå jordgubben Sorten Ostara är remonterande, det betyder att
den blommar om och ger bär upprepade gånger så det går att skörda bär ända in i hösten.
För dem som är allergiska för det röda färgämnet börjar det så smått tas fram vita sorter.

















Potatis

När potatisen kom till Sverige fanns det viss osäkerhet kring vilka delar som gick att ätas.
Snart stod det klart för alla att de ovanjordiska delarna är giftiga och knölarna i jorden ätliga.
Snabbt blev potatis en självklar basföda.
Kanske är färskpotatis härligast skrubbade rena och nykokta med massor av dill.




Gräslök

Pikant flerårig ört för rabatt och kruka med en härlig fräsch löksmak.
Stråna blir hårda när de går i blom men även de kaxiga blommorna är ätbara
och mycket dekorativa med  sin granna lavendellila färg.
Den kinesiska gräslöken har plattare strån och en härlig smak av vitlök.

Krönikan återfinns också på Falkenbergs Posten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi blir glada för en kommentar!