torsdag 4 april 2013

Vulgare betyder vanlig

Smaka på ordet oregano. Visst vattnas det i munnen?
Fram kommer minnesbilder av pizza, tomatsås, härliga örtbröd och mustiga grytor.
Oregano är en förträfflig smakförhöjare i köket och ger maten det där lilla extra.
Möjligheten att få tillgång till örten färsk ger guldkant i vardagen.
För den som sått egen oregano är det förmodligen just nu en tid av väntanlängtan
när sådden inte riktigt kommit igång och fram tills den ska stå där
med ymnig bladmassa som ropar ”plocka mig!”
Köksfönstret kan då bli den perfekta lilla örtagården
som är precis inom armlängds avstånd.
Sår man inte egen oregano finns det många gånger härligt fina exemplar
på kruka i livsmedelsbutikerna. Prunkande gröna lockar de till köp
men verkar sedan precis klara av transporten hem innan de börjar vissna.
Det gäller då att använda örten direkt för att få avnjuta dess fräschör.
Den avklippta pinniga uppsyn som blir kvar i krukan ingjuter inte heller något hopp
om fortsatt liv utan torkar snabbt in och allt åker i soporna.
Men stopp, visst finns det ett liv för oreganon efter middagskryddningen!
Några enkla tips får den att börja om, växa på sig,
och bli möjlig att skörda av länge, länge.



Äntligen hemma

Den lilla plantan från matvarubutiken är van vid exakt rätt mängd vatten, gödsel och ljus.
Bevattningen sker dessutom i regel underifrån till skillnad från
hur man oftast vattnar hemma med vattenkanna.
Klipp ned plantan men låt lite blad vara kvar som ombesörjer fotosyntesen
och kan dra igång den efter omplantering.
Använd en något större kruka och fyll på med ny planteringsjord
runt den befintliga rotklumpen utan att pressa samman jorden.
Känn efter med ett finger i jorden för att veta när plantan behöver vatten.
Jorden ska vara lite lätt fuktig.



Origanum vulgare
Oregano är pizzakryddan nummer ett i världen.
Den återfanns bland annat i dåtidens Oregonterritorium i USA
och namnet Origanum anses betyda ungefär bergets blomma.
Vulgare betyder vanlig, allmän och är ett ofta förekommande vetenskapligt namn
inom växtriket. Grekisk oregano, Origanum vulgare ssp. hirtum, är mer smakrik
och passar ännu bättre till torkning.

Bra för att

Oregano innehåller antioxidanter vilka påverkar vår hälsa positivt.
Örten har bakteriehämmande egenskaper och anses bland annat verksam mot
förkylning med luftrörsproblem och sägs också främja matsmältningen.

Krönikan i sitt rätta utförande återfinns på Falkenbergs Posten

Debora Garden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi blir glada för en kommentar!