torsdag 6 september 2012

Ladda upp med örter

Vad är väl bättre när hösten nalkas än att ladda
med härliga färska kryddor för kropp och själ?


Doftande och aromatiska ger de maten ett lyft
och deras nyttiga innehåll blir en bonus.
Kryddväxter har sedan urminnes tider spelat en viktig roll inom läkekonsten,
fast vi i dagsläget oftast använder dem för smakens skull.
De vanliga sorterna oregano, citronmeliss och timjan har till exempel
bakteriedödande egenskaper som är fördelaktigt vid förkylningstider.
Perfekta för användning till värmande örtte.
Kryddväxter i kruka går att hitta i de flesta matvaruaffärer
och håller ett kortare tag om de inte omplanteras.
De som köps i handelsträdgårdar är lämpade både för land och kruka.
Med fördel trivs de ofta inne i ett fönster och blir lättillgänglig vardagslyx.


 


Har egen örtagård
Berit Alexandersson på Sandbolet i Asige
vet hur det är att ha en egen örtagård av det större formatet.
Hon har ca 250stycken olika sorters örtväxter.
Många är rena medicinalväxter och har även lockat forskare till trädgården,
vilken är ”knacka på öppen” som Berit kallar det.
Alla växter är noga skyltade och gör det lätt för besökaren att överblicka.


 

Sköter sig själva
Örter sköter sig själv fast vissa sprider sig lättare och hellre än andra.
Då får man vara lite hård och sträng, säger Berit och berättar om
hennes många olika myntor som gärna vill blanda sig och skapa hybrider.
Dessa planterar hon långt isär så de lättare behåller sitt rätta utseende.
Hälsa är också att få gå bland örter,
betonar Berit som vet att besökarna gärna dröjer sig kvar
och går runt bland de mjukt formade och generöst tilltagna rabatterna.
Örterna används flitigt i det Alexanderssonska hemmet och den senaste
smaksensationen blev när nyplockade och brynta kantareller
kryddades med salvia.
Berits bästa hösttips är att låta örtväxterna stå till nästa vår, det mår de bäst av,
sedan klippa ned och ansa bort det som är dött när de börjar skjuta nya skott.
Många växter går dessutom att skörda långt in på hösten
och timjan står sig bra hela vintern.


 

Berits örtiga fakta
Örter trivs i soliga varma lägen i god jord med bra dränering.
De bör skördas i solsken innan klockan elva på dagen,
för då har de allra mest smak.
Använd gräslökens blommor, de är ätbara och dekorativa.
Gör färskost med blad och blom från till exempel timjan.


 

Stevia
En örtväxt som lätt odlas i kruka och övervintras frostfritt.
Den har en obeskrivligt stark sötma
och beräknas vara 300 gånger sötare än socker.
Bra produkt bland annat för diabetiker då den inte höjer blodsockret.
Den har relativt nyligen blivit godkänd inom EU som sötningsmedel
men har använts i hundratals år i Paraguay, växtens hemland.
Berit beräknar att en halv tesked torkade Steviablad
ger lika mycket sötma som två deciliter strösocker.


 

Örtte
För att göra sitt eget örtte kokas vatten upp
och hälls över valfri ört, ett knippe per kopp.
Låt dra under lock ca 10minuter.
Blanda olika örter och få härliga kombinationer.

                            Artikeln i sitt ursprungliga utseende återfinns på Falkenbergs Posten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi blir glada för en kommentar!